Češi v Silicon Valley: Jak do Valley? Jděte do školy!

I když se na to už skoro zapomnělo, cesta do Silicon Valley nemusí vést jen přes inkubátory či akcelerátory. Jde to i klasičtěji, přes studium, což se navíc nijak nevylučuje s podnikatelskými plány a rozjížděním startupů. Právě naopak. O svoje zkušenosti se v prvním díle z volného seriálu článků od Čechů ze Silicon Valley podělil Hubert Palan.

Otec Lean Startup metodologie Steve Blank říká: „Spojené státy i ostatní místa na světě mají různá zaměření. Miláno má módu, Detroit má auta, Hollywood má filmy. My v Silicon Valley děláme jednu věc – děláme inovaci. Je to jako Atény nebo spíš jako Paříž ve 20. letech, nebo Florencie ve středověku. Pravidla se najednou změní, když vystoupíte z letadla nebo přejedete přes Golden Gate Bridge. Neúspěch se najednou rovná zkušenost. Riziko se rovná pokrok. Neexistují špatné odpovědi.“

Pokud jste trochu jako já, tak číst něco takového vás nadchne a pohltí. A pokud jste ještě víc jako já, tak vás neuspokojí to jen číst, ale seberete se a pojedete to zažít na vlastní kůži.

Snadné cesty neexistují

Do Silicon Valley vede mnoho cest, ale troufám si říct, že málokterá vás vtělí do jedinečného ekosystému tak intenzivně a tak hluboko, jako studium přímo tady v „The Bay Area“. Vyberte si co nejlepší školu – Berkeley nebo Stanford, to je už jedno. Cesta to není lehká, ale stojí za to.

Já si v roce 2007 vybral University of California, Berkeley. Přihlásil jsem se na dvouletý program Master of Business Administration na Haas School of Business. Zaktualizoval jsem životopis, sepsal eseje, udělal testy, sehnal doporučení, přiložil transkript známek z ČVUT, kde jsem v roce 2002 vystudoval inženýra výpočetní techniky, přeložil diplomy, udělal pohovory a absolvoval „background check“ detektivní agenturou. A vzali mě.

Měl jsem navíc štěstí, každý uchazeč o studium je automaticky posuzován pro stipendium, a mě se podařilo kvalifikovat se do top jednoho procenta uchazečů a dostat 50 procent stipendium. Dal jsem výpověď z Accenture, kde jsem byl čtvrtým rokem management consultant, a hurá za oceán (kompletní seznam úkolů spojených s přesunem najdete na mém starém blogu tady).

Skutečná škola podnikání

Možná si říkáte, proč do školy? Zase nudný přednášky, úkoly, to si můžu přečíst z knížek… Ale vězte, že studium MBA tady je něco, co se s naším vysokým školstvím nedá bohužel moc srovnávat. Každý den jsem parkoval svoje kolo vedle značky vyhrazeného parkoviště pro laureáty Nobelovy ceny, 40 procent studentů bylo z různých koutů světa, přednášky byly interaktivní, kde profesor, který je světová kapacita v oboru a dělá consulting nejúspěšnejším světovým společnostem, diriguje diskusi a v rohu jako překvapení sedí CEO firmy, kterou zrovna probíráte v případové studii, aby vám doplnil vlastní pohled na věc.

Berkeley má díky své prestiži a lokaci fantastickou síť kontaktů v podnikatelské a startup komunitě. Sám Steve Blank a Eric Ries vám na přednáškách vyloží Lean Startup metodologii a donutí vás prací na skutečných business plánech a rozhovory se CEOs zadřít si jí pod kůži. Venture kapitalisté a andělští investoři vám zkritizují vaše prezentace (takzvaný „pitch“) a zakládající partner z jedné z nejprestižnějších pravnických firem vás provede úskalím pravního prostředí USA a Kalifornie. Když dáte dohromady dobrý tým a business plán, můžete rozjet podnikání rovnou při škole z Berkeley inkubátoru.

Nenahraditelná síla kontaktů

Jít do Silicon Valley prostřednictvím studia je výjimečné ještě z jednoho důvodu. Škola vám dá něco, co se jinak velmi obtížně získává – pevný a blízký kruh přátel. Zeptejte se kohokoliv, kdo žil delší dobu v zahraničí, jak je podpora místních přátel důležitá…

Není to ale jen škola, která vytváří jedinečné prostředí pro učení a podnikání. Jsou to z velké části studenti, kteří organizují konference, podnikatelské soutěže, networkingové akce, setkání s experty z praxe a s investory. Sám jsem pomáhal na organizací Berkeley Business Plan Competition. Podařilo se nám sehnat od mecenášů přes 100 tisíc dolarů a dát dohromady do té doby nejůspěšnější soutěž.

Prostředí, aktivita a energie v Silicon Valley je neuvěřitelná. Během školy si vytvoříte ohromnou síť kontaktů po celém světě a stanete se skutečně nezávislými. Práci najdete kdekoliv na světě a pokud chcete zůstat tady v Silicon Valley, máte pro to ty nejlepší podmínky.

Co vy na to, máte chuť to zkusit? Přijeďte, rád vás poznám.

Zdroj: www.tyinternety.cz, 1. 8. 2011, autor: Hubert Palan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *